Telefon: 06-1-422-0753 | E-mail: ugyfelszolgalat@creditentry.hu
Szolgáltatásaink

Cégalapítás Lépésről lépésre

Új cég alapításán gondolkodik?

Első lépésként keresse fel irodánkat! Többször tapasztaltuk, hogy a cégalapítással foglalkozó ügyvédek többsége nem nyújt megfelelő tájékoztatást ügyfelének, nem hívja fel a figyelmet arra, hogy mi mindenről kell/lehet már alapításkor dönteni, amely döntések a későbbiekben jelentősen befolyásolhatják a cég működését, és hátrányosan érinthetik a cég pénzügyi működését - mindez akár többletköltségekhez is vezethet.Az alábbi fő lépéseket kell Cégalapítás során átbeszélni, hogy vállalkozása zökkenőmentesen indulhasson el!

1. LÉPÉS
A vállalkozási forma kiválasztása

Lényegesen egyszerűbb a cégalapításkor kiválasztani a vállalkozás formáját, mintsem azt később megváltoztatni. Természetesen nem ezen fog múlni a vállalkozás eredményessége – ha maga az alapötlet életképes volt-, de mindenképp befolyásolja a választás a később választható egyéb tevékenységeket, a törzstőke vállalást, és az adózási lehetőségeket. Azt is mérlegelni érdemes, hogy egy Kft. sokkal biztonságosabb lehet az Ön számára, mert nem kell bevonnia személyes vagyonát is a kötelezettségek fedezeteként.

2. LÉPÉS
Mennyibe kerül a vállalkozás elindítása

A különböző vállalkozási formák más alapítási költségekkel járnak (alapítási illeték) és egyes formáknál komolyabb összegű törzstőkét kell elhelyezni. A cégalapítási tanácsadás alkalmával átbeszéljük, hogy milyen esetben helyettesíthető a tőke egésze apporttal, azaz nem pénzbeni hozzájárulással. Az egyéni vállalkozás viszonylag kis költséggel elindítható. Nem szabad megfeledkezni azonban arról sem, hogy a cégalapítás egyéb költségekkel is jár, pl. ügyvédi költséggel is számolni kell, valamint bankszámlát kell nyitni, és sok kis apróbb tétel is felmerül, ilyenek a számlatömb, a bélyegző, a bizonylatok megvásárlása, vagy az engedélyek kiadásához kapcsolódó illetékek.

3. LÉPÉS
Milyen engedélyek és bejelentések kellenek

Előzetesen tájékozódhat a www.magyarorszag.hu weboldalon, ahol megtalálhatóak az engedély- és bejelentésköteles tevékenységek. A cégalapítási tanácsadás alkalmával végigvesszük, milyen előírásoknak kell megfelelnie vállalkozásának.

A bejelentésköteles ipari tevékenységeket a 358/2008. (XII. 31.) Korm. rendelet tartalmazza. Itt megkülönböztetünk csak bejelentésköteles tevékenységeket illetve olyanokat, amelyek telepengedély-kötelesek is. A telepengedély ügyében a jegyzőhöz kell fordulni, egy formanyomtatvány kitöltésével.

A 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet tartalmazza a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeit. A rendeletben felsorolt üzletköteles tevékenységek esetén működési engedély beszerzésére van szükség. Egyéb tevékenységek esetén nem szükséges a működési engedély, de a kereskedelmi tevékenységről bejelentést kell tenni a jegyzőnek. – Bizonyos esetekben szakirányú végzettség, képesítés is szükséges a tevékenység folytatásához.

4. LÉPÉS
Ügyvezető jogviszonyának meghatározása

Minden cégformánál nagy jelentőségű, hogy az ügyvezető jogviszonyát hogyan határozzuk meg. A választást az alapító okiratban már rögzíteni kell és ez meghatározza a járulékfizetési kötelezettségeket is. Költségmegtakarítást jelent például az, ha nyugdíjas az ügyvezető, vagy ha egy másik vállalkozásnál legalább heti 36 órás munkaszerződése van. Szintén kedvező a helyzet, ha GYED-en, GYES-en van az ügyvezető, vagy ha hallgatói állományban lévő diák. Az ügyvezető lehet munkaviszonyban is az adott cégnél, ez szintén jelent némi megtakarítást. A cégalapítási tanácsadás során kitérünk ezekre a választási lehetőségekre is.


Segítjük és támogatjuk a vállalkozás üzletmenetéhez igazodó adminisztrációs folyamatok kialakítását, bizonylatolási rendszer megalkotását, információs igényekhez igazodó könyvelési struktúra kialakítását, tájékoztatási rendszer alkalmazását.KÉRDÉSE VAN? AJÁNLATOT KÉRNE?

Keressen minket bizalommal könyvelés, bérszámfejtés vagy TB ügyintézés miatt akár telefonon, e-mail-ben, vagy személyesen. Munkaársaink rövid időn belül választ adnak Önnek bármilyen kérdésére! Árajánlat kérés itt.

Kérjen írásos ajánlatot most! Vagy hívjon bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén!

Telefon: 06-1-422-0753
Mobil: 06-20-499-5210
info@xconsult.hu