Telefon: 06-1-422-0753 | E-mail: ugyfelszolgalat@creditentry.hu
Aktualitások

HOGYAN KELL AZ ELEKTRONIKUS SZÁMLÁKAT MEGŐRÍZNI?

Az elektronikusan megőrzött számlaadatokat a Számlarendelet - 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet - előírása szerint kell egy esetleges adóhatósági ellenőrzéskor rendelkezésre bocsátaniAz elektronikus számlát – számlakibocsátóként és számlabefogadóként is – elektronikus formában kell megőrizni.

Az elektronikusan megőrzött számlaadatokat a Számlarendelet - 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet - előírása szerint kell egy esetleges adóhatósági ellenőrzéskor rendelkezésre bocsátani, vagyis

• az xml-formátumban megőrzött számla adatait a Számlarendelet 2. melléklete szerint, a 3. mellékletben meghatározott adatszerkezetben,
• az egyéb elektronikus formában megőrzött számla adatait a Számlarendelet 2. melléklete szerint, a 3. mellékletben meghatározott adatszerkezetben, vagy pdf formátumban.Az Áfa tv. két olyan eljárást nevesít, amelynél a törvény erejénél fogva elfogadott, hogy az elektronikus számla eleget tesz a számla eredetének hitelességére, adattartalma sértetlenségére vonatkozó követelményeknek.

Ezek a következők:
• minősített elektronikus aláírással ellátott számla,
• EDI-elektronikus adatként létrehozott és továbbított számla.

Az ilyen elektronikus számla kibocsátója és befogadója az Áfa tv-ben meghatározott követelmények teljesítése érdekében nem köteles üzleti ellenőrzési eljárást végezni.

Természetesen az adóalany e számlák esetében is végezhet üzleti ellenőrzési eljárást, különösen azért, mert annak lefolytatása – az Áfa tv. rendelkezéseitől függetlenül is – az adóalany gazdasági érdekeit szolgálhatja, szolgálja.

Az egyéb elektronikus számlák esetében – ugyanúgy, mint a papíralapú számlák esetében – az adattartalom sértetlensége és az eredet hitelessége jellemzően üzleti ellenőrzési eljárással biztosítható.

Forrás: onadozo.hu
KÉRDÉSE VAN? AJÁNLATOT KÉRNE?

Keressen minket bizalommal könyvelés, bérszámfejtés vagy TB ügyintézés miatt akár telefonon, e-mail-ben, vagy személyesen. Munkaársaink rövid időn belül választ adnak Önnek bármilyen kérdésére! Árajánlat kérés itt.

Kérjen írásos ajánlatot most! Vagy hívjon bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén!

Telefon: 06-1-422-0753
Mobil: 06-20-499-5210
info@xconsult.hu