Telefon: 06-1-422-0753 | E-mail: ugyfelszolgalat@creditentry.hu
Aktualitások

AZ ADÓFIZETÉSRE KÖTELEZETT SZEMÉLYE A HATÁRON ÁTNYÚLÓ SZOLGÁLTATÁSOKNÁL

Főszabály szerint termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében az adót az az adóalany fizeti, aki az ügyletet saját nevében teljesíti.

A főszabálytól eltérően belföldön az igénybevevő adóalany az adófizetésre kötelezett, ha a szolgáltatás Áfa tv. szerinti teljesítési helye belföld, de a szolgáltatást nyújtó adóalany belföldön gazdasági céllal nem telepedett le, ennek hiányában pedig lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye nincs belföldön.

Fontos tudnivaló, hogy kizárólag az adófizetésre kötelezett személyének megállapítása szempontjából (az Áfa tv. 138. § és 140. §-nak alkalmazásakor) nem letelepedett adóalanynak kell tekinteni azt az adóalanyt is, akinek a teljesítési hely szerinti tagállamban van ugyan állandó telephelye, azonban ez a telephely nem vesz részt, nem érintett a szolgáltatás teljesítésében.

Ilyenkor az igénybevevő adóalany, ideértve az áfa miatt nyilvántartásba vett nem adóalany jogi személyt is, lesz az adófizetésre kötelezett. Ha az állandó telephely közreműködik a szolgáltatás teljesítésében, az áfát a szolgáltatást nyújtó adóalany belföldi telephelye számítja fel és hárítja át.

Akkor, ha belföldön székhellyel és másik tagállamban állandó telephellyel rendelkező adóalany nyújt belföldi adóalanynak főszabály szerinti teljesítési helyű szolgáltatást, a szolgáltatásnyújtó adóalany az adófizetésre kötelezett, függetlenül attól, hogy a belföldi székhelye részt vesz-e a szolgáltatás teljesítésében vagy sem. Fontos, hogy a telephelynek az áfa rendszerében önálló fogalma van (Áfa tv. 259. § 2. pont).

Általános szabály, hogy a külföldön, vagyis harmadik országban vagy más tagállamokban teljesített szolgáltatásokkal összefüggésben belföldön felmerült áfát az adóalany az általános szabályok szerint levonhatja, de csak ugyanolyan mértékben, amilyen mértékben akkor vonhatná le, ha a szolgáltatást belföldön teljesítené.

Forrás: onadozo.hu
KÉRDÉSE VAN? AJÁNLATOT KÉRNE?

Keressen minket bizalommal könyvelés, bérszámfejtés vagy TB ügyintézés miatt akár telefonon, e-mail-ben, vagy személyesen. Munkaársaink rövid időn belül választ adnak Önnek bármilyen kérdésére! Árajánlat kérés itt.

Kérjen írásos ajánlatot most! Vagy hívjon bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén!

Telefon: 06-1-422-0753
Mobil: 06-20-499-5210
info@xconsult.hu