Telefon: 06-1-422-0753 | E-mail: ugyfelszolgalat@creditentry.hu
Aktualitások

SZIGORODNAK A MUNKAERŐPIACRA LÉPŐ KÜLFÖLDIEK UTÁNI SZOCHOKEDVEZMÉNY SZABÁLYAI

2023. augusztus 14-től azok a munkavállalók, akik harmadik állam állampolgárai, nem tekinthetők munkaerőpiacra lépőnek, ezért a munkáltató utánuk már nem érvényesítheti a munkaerőpiacra lépők utáni szochokedvezményt.

Harmadik állam (2) az Európai Gazdasági Térség és Magyarország által kötött kétoldalú szociális biztonságról szóló egyezmény hatálya alá nem tartozó állam, vagyis ezen országok állampolgárai után nem jár a munkaerőpiacra lépők utáni kedvezmény.A harmadik állam állampolgárára tekintettel kiállított igazolás 2023. augusztus 14-e után már nem vehető figyelembe, de a kedvezmény még egész augusztusra érvényesíthető.

Főszabály szerint, ha a munkavállaló az érvényesítési időszak alatt munkahelyet vált, az új kifizető az érvényesítési időszak végéig igénybe veheti az adókedvezményt, akkor is, ha a természetes személy foglalkoztatása nem folyamatos. (3) A harmadik állam állampolgára után augusztusra a kedvezményt az új kifizető is érvényesítheti, akkor is, ha a munkáltatóváltás 2023. augusztus 14-én vagy azután történt.

A munkáltató (ideérve az új kifizetőt is) szeptemberre már nem érvényesíthet kedvezményt harmadik állam állampolgárának minősülő munkavállaló után, a korábban kiállított igazolás alapján sem.

------

(1) A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (Szocho tv.) 11. § (2) bekezdése.
(2) A Szocho tv. 34. § 3. pontja és a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény 4. § 7. pontja alapján.(3) A Szocho tv. 11. § (4) bekezdése.

Forrás: onadozo.hu
KÉRDÉSE VAN? AJÁNLATOT KÉRNE?

Keressen minket bizalommal könyvelés, bérszámfejtés vagy TB ügyintézés miatt akár telefonon, e-mail-ben, vagy személyesen. Munkaársaink rövid időn belül választ adnak Önnek bármilyen kérdésére! Árajánlat kérés itt.

Kérjen írásos ajánlatot most! Vagy hívjon bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén!

Telefon: 06-1-422-0753
Mobil: 06-20-499-5210
info@xconsult.hu