Telefon: 06-1-422-0753 | E-mail: ugyfelszolgalat@creditentry.hu
Aktualitások

MEGJELENTEK A KKV REZSICSÖKKENTÉS RÉSZLETSZABÁLYAI

2021. december 5-én hatályba léptek az ún. KKV rezsicsökkentés szabályai. A villamos energiáról szóló törvény (VET) veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról szóló Kormányrendelet szabályait dr. Szabó Gergely LL.M., a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners ügyvédi iroda ügyvédje ismerteti.

A villamosenergia és gázárak rendkívüli mértékben elszabadultak az elmúlt időszakban, így számos vállalkozás nyereségességét, sőt működését is veszélyeztetik.

A VET alapján ezidáig kizárólag a költségvetési szervek, a helyi önkormányzatok és ezek közfeladatot ellátó költségvetési intézményeik, az egyházi jogi személyek az általuk ellátott közfeladathoz kapcsolódóan, valamint a közfeladatot ellátó alapítványi fenntartású intézmények voltak jogosultak egyetemes szolgáltatás alá „menekülni”, viszont a vállalkozások nem.

A napokban hatályba lépett 670/2021. (XII. 2.) Kormányrendelet ez utóbbi szabályozáson változtat ideiglenes jelleggel és bizonyos feltételek mellett.

A KKV rezsicsökkentés hatálya

A Kormányrendelet alapján azon vállalkozások (ún. felhasználók) jogosultak egyetemes szolgáltatóval határozott idejű, legfeljebb 2022. június 30-ig tartó villamosenergia-vásárlási szerződést kötni, a jogszabályban meghatározott árszabás szerint (azaz A1 árszabásban hozzávetőlegesen 31 Ft/kWh díjért), amelyek

a) a 639/2020. (XII. 22.) Korm. rendeletben meghatározott adatok alapján mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak minősülnek, amely körben fontos, hogy nettó árbevételük vagy mérlegfőösszegük legfeljebb 4 milliárd forint lehet; és

b) összes foglalkoztatotti létszámuk legfeljebb 10 fő; továbbá

c) a létesítő okirata 2021. november 22-e előtt került aláírásra, illetve egyéni vállalkozás esetén a nyilvántartásba vétel ezen időpont előtt történt.

Hogyan kell igényelni?

A Kormányrendelet részletes szabályokat tartalmaz a meglévő villamosenergia-vásárlási szerződések megszűnése, és az új egyetemes szolgáltatóval kötendő szerződések megkötése kapcsán.

Amennyiben a felhasználó villamosenergia-vásárlási szerződése lehetővé teszi a felmondást vagy elállást (ez az esetek túlnyomó többségében így van), és a felhasználó villamosenergia-kereskedőhöz intézett felmondásra vagy elállásra vonatkozó jognyilatkozatának kézhezvételére

a) a hónap első és tizenötödik napja között kerül sor, a szerződés a hónap utolsó napján,

b) a hónap tizenhatodik és utolsó napja között kerül sor, a szerződés a következő hónap utolsó napján szűnik meg, ha egyébként a kereskedőváltás feltételei teljesülnek.

Dr. Szabó Gergely ügyvéd álláspontja szerint érdemes már most megtenni a szükséges lépéseket a meglévő szerződések megszüntetése és az egyetemes szolgáltató felé tett igénybejelentés érdekében.

Az adott felhasználó az egyetemes szolgáltató felé tett igénybejelentéséhez köteles megadni a villamosenergia-kereskedő nevét, székhelyét, a felmondást, illetve elállást tartalmazó jognyilatkozattal érintett villamosenergia-vásárlási szerződés időtartamát, valamint a szerződött villamos energia mennyiségét és egységárát.

Emellett nyilatkoznia kell a fenti jogosultsági feltételek (árbevétel/mérlegfőösszeg, létszám, működés kezdete) teljesüléséről és arról, hogy közbeszerzésre kötelezett-e a villamosenergia-vásárlási szerződés. A felhasználót az egyetemes szolgáltatással járó ellátási kötelezettségen és árakon kívül más kedvezmény nem illeti meg.

A kereskedő köteles felajánlani az illetékes egyetemes szolgáltató részére a KKV rezsicsökkentéssel érintett időszakra arányos villamosenergia-mennyiséget. Ezt a fenti felhasználói felmondás, illetve elállás kézhezvételétől számított öt napon belül köteles megtenni, méghozzá a megszüntetett villamosenergia-vásárlási szerződés megkötésekor érvényes egységáron. Az egyetemes szolgáltató a felajánlást követően 8 napon belül dönt arról, hogy kíván-e szerződést kötni a villamosenergia-kereskedővel, viszont ez az ügyvéd álláspontja szerint nem érinti a KKV rezsicsökkentés keretében a felhasználóval kötendő szerződést.

Jogosult-e a KKV a rezsicsökkentésre?

A felhasználói jogosultsági feltételeknek való megfelelést az egyetemes szolgáltatók jogosultak ellenőrizni és a vonatkozó iratokat bekérni. Ha kiderül, hogy az adott vállalkozás nem volt jogosult a KKV rezsicsökkentést igénybe venni, akkor az komoly büntetésre számíthat. Ebben az esetben a felhasznált villamos energiát az adott hónapra vonatkozó átlagos HUPX másnapi órás piaci ár kétszeresének, de legalább az alkalmazott egyetemes szolgáltatási árszabás egységára ötszörösének megfelelő áron kell a felhasználóval elszámolni, ami A1 árszabás esetén hozzávetőlegesen 155 Ft/kWh.

„A szabályok egyértelműen fogalmaznak, viszont kérdéses, hogy a földgázárak tekintetében várható-e a jövőben hasonló KKV rezsicsökkentés. Ugyanakkor a gázév már október elsején elindult, így az állami beavatkozás ott jelentősebb hatással lenne, mint a villamosenergia piacon.” – jelezte dr. Szabó Gergely LL.M. ügyvéd.

Forrás: onadozo.hu
KÉRDÉSE VAN? AJÁNLATOT KÉRNE?

Keressen minket bizalommal könyvelés, bérszámfejtés vagy TB ügyintézés miatt akár telefonon, e-mail-ben, vagy személyesen. Munkaársaink rövid időn belül választ adnak Önnek bármilyen kérdésére! Árajánlat kérés itt.

Kérjen írásos ajánlatot most! Vagy hívjon bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén!

Telefon: 06-1-422-0753
Mobil: 06-20-499-5210
info@xconsult.hu