Telefon: 06-1-422-0753 | E-mail: ugyfelszolgalat@creditentry.hu
Aktualitások

Áfaszabályok változásai az őszi adócsomagban

Ahogy megszokhattuk, az ősz nemcsak a szüret, de – az adószakma számára – a változások időszaka is. November 12-én idén is megjelent az őszi adócsomag tervezete, nyári párjával ellentétben kevesebb módosítást hozva. Írásunkban az általános forgalmi adózást érintő változásokat tekintjük át, a hangzatos nevet viselő, a Versenyképesebb Magyarországért program egyes adóintézkedéseinek megvalósítását szolgáló törvény módosításáról szóló T/8015. számú törvényjavaslatból „szemezgetve”.Számlaadási kötelezettség bővülése

A Javaslat a számlakibocsátás alóli mentesülés körében kiterjeszti a számlaadási kötelezettséget egyes adómentes ügyletekre. Ezen, számlaadási kötelezettséggel érintett körbe tartozik több más szolgáltatás mellett az egyéb oktatás, illetve a fogorvosi ellátás is.

Számlakibocsátás határidő csökkenése

15 napról 8 napra csökken a számlakibocsátásra rendelkezésre álló határidő.

Eva megszűnésével kapcsolatos módosítások

A 2019. évi LXXIII. törvény 2020. január 1-jétől hatályon kívül helyezte az evatörvényt. Ennek kapcsán az alábbi módosításokat kell átvezetni az áfatörvényen:

› a törvény hatálya alól kikerülnek az evások a megszűnés miatt,

› pontosítás az adólevonási jog feltételeinél,

› kijavítási kérelem esetköreinek bővítése az egyes adózási módok választásánál,

› a volt evaalanyoknak 2020. január 15. napjáig kell teljesíteniük az általános forgalmi adó választására vonatkozó, a tevékenységüket kezdő adóalanyokhoz hasonló nyilatkozatukat. Az evaalanyok az evatörvény 2020. január 1-jével történő hatályon kívül helyezése következtében ezen időponttól gazdasági tevékenységükre tekintettel áfaalannyá válnak. Ennek megfelelően a tevékenységet kezdő adóalanyokhoz hasonlóan nyilatkozniuk kell az áfatörvényben meghatározott adózási módokra vonatkozó választásukról, kizárólag adómentes tevékenység végzéséről, illetve az adómegállapítás különös módja alkalmazásáról (például amennyiben az általános szabályok szerinti adómegállapítás helyett alanyi adómentességet vagy egyéb különleges adózási módot, akár pénzforgalmi elszámolást választanak). Választás hiányában az áfatörvény általános rendelkezései, illetve főszabály szerint alkalmazandó rendelkezései irányadóak, azzal, hogy a feltételek fennállása esetén a választás hiánya korrigálható.

2020. július 1-jétől az adatszolgáltatási kötelezettség értékhatára nullára csökken

A Javaslat alapján a számla szintű adatszolgáltatás kiterjed minden belföldön nyilvántartásba vett adóalanyra, belföldön teljesített ügyletről kibocsátott számlára, vagyis megszűnik az a szabály, hogy csak meghatározott értékhatár feletti áthárított adót tartalmazó számláról kell adatot szolgáltatni. Ehhez kapcsolódóan a számlákon fel kell tüntetni – az áthárított adótartalomtól függetlenül – a belföldi partner adóalany adószámának első nyolc számjegyét. Átmeneti szabály, hogy a levonási jog szempontjából teljes értékűnek kell elfogadni azokat a 100 000 forint áfatartalmat meg nem haladó számlákat is, amelyek nem tartalmazzák a partner adószámát, ha azokat még 2020. július 1-jéig bocsátották ki, de amelyekben foglalt ügylet teljesítési időpontja 2020. június 30-át követi.

Átmeneti szabályként bevezeti a javaslat, hogy mely számlák esetében kell még alkalmazni a régi adatszolgáltatásra (100 000 forint áthárított adótartalmat elérő vagy azt meghaladó számlák tekintetében történő adatszolgáltatás) vonatkozó szabályokat. Befogadott számlák esetében azon számlákról kell a régi adatszolgáltatás szerint adatot szolgáltatni, amelyek tekintetében az adóalany havi bevalló esetében a június havi, negyedéves bevalló esetében a második negyedéves bevallásában, éves bevalló esetében pedig a 2020. évről benyújtott bevallásában gyakorol levonási jogot. Kézzel kibocsátott vagy számlázóprogrammal kiállított számla esetében a régi adatszolgáltatásra vonatkozó szabályokat azon számláknál kell még alkalmazni, amelyeket 2020. július 1-je előtt bocsátottak vagy állítottak ki.

2021. január 1-jétől az adatszolgáltatási kötelezettség tovább bővül

A Javaslat tovább bővíti az adatszolgáltatási kötelezettség alá eső számlák körét. Ennek értelmében 2021. január 1-jétől az adatszolgáltatási kötelezettség kiterjed a nem adóalanyok részére kibocsátott számlákra, valamint az adóalany részére a Közösségen belüli adómentes termékértékesítésről kibocsátott számlára is. Nem kell ugyanakkor adatot szolgáltatni azon számlákról, amelyeket nem adóalany részére, másik tagállamban teljesített ügyletekről bocsátottak ki, és amelyek után az adóalany adófizetési kötelezettségének az egyablakos rendszer alkalmazásával tesz eleget. Erre tekintettel a Javaslat átmeneti szabályt iktat be, mely rögzíti, hogy az új szabályokat a 2020. december 31-ét követően kibocsátott vagy kiállított számlák esetében kell alkalmazni.

A változások átültetésére kapnak időt a jogalkalmazók, 2020. január 1-jétől csupán az eva megszűnésével kapcsolatos teendőket kell beépíteniük folyamataikba.

Forrás: adozona.hu
KÉRDÉSE VAN? AJÁNLATOT KÉRNE?

Keressen minket bizalommal könyvelés, bérszámfejtés vagy TB ügyintézés miatt akár telefonon, e-mail-ben, vagy személyesen. Munkaársaink rövid időn belül választ adnak Önnek bármilyen kérdésére! Árajánlat kérés itt.

Kérjen írásos ajánlatot most! Vagy hívjon bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén!

Telefon: 06-1-422-0753
Mobil: 06-20-499-5210
info@xconsult.hu