Telefon: 06-1-422-0753 | E-mail: ugyfelszolgalat@creditentry.hu
Aktualitások

Egyéni vállalkozó megszüntetné tevékenységét, hogy katázhasson

Tévedésből nem a számára megfelelő adózási módot választotta az egyéni vállalkozó, mit tehet a változtatás érdekében? Olvasói kérdésre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: 2019. március 31-én kívánom megszüntetni az egyéni vállalkozásomat, melyet tévedésből átalányadózói minőségben kezdtem el működtetni, kata helyett. Az 58-as, a 08-as, a 01-es és a hipa-bevallásokon, valamint majd a 2020-ban esedékes 53-as szja-bevalláson kívül van-e teendőm? Mikortól jelenthetem be a katás egyéni vállalkozásom kezdetét? 2019. március 31-jén vagy április 1-jén? Van erre valamilyen korlátozás a megszüntetés miatt?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Ha a vállalkozását megszünteti, akkor soron kívül 30 napon belül be kell nyújtania a 01-es, 08-as, 58-as bevallásokat és az iparűzési adót, valamint a 65-ös áfabevallást, de az utóbbit természetesen csak akkor, ha áfafizetésre volt kötelezett. Egyéb teendője nincs, igaz a kereskedelmi és iparkamarát is értesítenie kell 5 munkanapon belül a vállalkozása megszűnéséről.

Ha ismételten egyéni vállalkozást hoz létre, akkor nincs akadálya annak, hogy kisadózó vállalkozó legyen, már az alakuláskor is. Sőt, igazából ehhez a vállalkozását meg sem kell szüntetnie. A kata hatálya alá ugyanis év közben is bejelentkezhet egy már működő vállalkozás.

Ha a vállalkozást nem szünteti meg, és március 30-áig bejelenti, hogy kisadózó kíván lenni, akkor április 1-jétől válik a kata alanyává, vagyis ettől a naptól kezdve lesz kisadózó.

Ha a vállalkozását megszünteti, majd újból indít egy egyéni vállalkozást, akkor már az indulás napjától kisadózó lesz, de ebben az esetben is meg kell fizetnie adott hónapra a teljes tételes adót.

Forrás: adozona.hu
KÉRDÉSE VAN? AJÁNLATOT KÉRNE?

Keressen minket bizalommal könyvelés, bérszámfejtés vagy TB ügyintézés miatt akár telefonon, e-mail-ben, vagy személyesen. Munkaársaink rövid időn belül választ adnak Önnek bármilyen kérdésére! Árajánlat kérés itt.

Kérjen írásos ajánlatot most! Vagy hívjon bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén!

Telefon: 06-1-422-0753
Mobil: 06-20-499-5210
info@xconsult.hu