Telefon: 06-1-422-0753 | E-mail: ugyfelszolgalat@creditentry.hu
Aktualitások

RENDKÍVŰLI KIADÁS - FONTOS HATÁRIDŐ KÖZELEG: AUGUSZTUS 31-E

A kata megszűnése ügyében fontos határidő közeleg augusztus 31-ével. Erre hívjuk fel olvasóink figyelmét az alábbi információkkal:

1. Az egyéni vállalkozók, betéti régi kataalanyisága a törvény erejénél fogva megszűnik 2022. augusztus 31-én. A megszűnéssel kapcsolatban nincs külön bejelentési kötelezettség.

2, Augusztus 31-ig a régi kata alanyok elmehetnek a 12 millió forint bevételi értékhatárig, úgy hogy nem kell 40%-os különadót fizetni.

3. Az augusztus 31-ig kiszámlázott összeg akkor is teljes egészében augusztus 31-én megszerzett bevételnek minősül, ha a számlát később fizetik ki. A kifizetés időpontjában ez kata-adózott jövedelem lesz.

4. Az Áfa törvény szerint az alanyi adómentesség megszűnik, ha a szolgáltatás ellenértékének éves szinten göngyölített összege a tényadatok alapján meghaladja a 12 millió forintot.

5. Augusztus 31-én át kell állítani a számlázó-programokat, és beállításokat, mert szeptember 1-től a számlák már nem tartalmazhatják a „kisadózó” megjelölést.

6. Valamennyi - augusztus 31-én - katás egyéni vállalkozó – az is, aki az új kata szerinti adóalanyiság választására nem jogosult, és az is aki, azt saját elhatározásból nem választja - az átalányadózás választását a 2022. adóévre vonatkozóan 2022. október 31-éig jelentheti be a NAV-nak. A bejelentést a 22T101E adatlapon lehet megtenni.

7. Katás betéti társaságoknak nem kötelező osztalékot fizetni, a kisadózó jogállású beltag a személyes közreműködése díját – korlátlan összegben – kiveheti a cégből, a régi kata alatt - augusztus 31-ig – ilyenkor mentesül a személyi jövedelemadó, és a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól.

8. Katás betéti társaság – ha a kisvállalati adót választja – akkor ezt augusztus 31-ig jelentheti be úgy, hogy szeptember 1-ével jöjjön létre a kiva alanyiság. A bejelentést 22T201T nyomtatványon kell megtenni.

Forrás: onadozo.hu
KÉRDÉSE VAN? AJÁNLATOT KÉRNE?

Keressen minket bizalommal könyvelés, bérszámfejtés vagy TB ügyintézés miatt akár telefonon, e-mail-ben, vagy személyesen. Munkaársaink rövid időn belül választ adnak Önnek bármilyen kérdésére! Árajánlat kérés itt.

Kérjen írásos ajánlatot most! Vagy hívjon bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén!

Telefon: 06-1-422-0753
Mobil: 06-20-499-5210
info@xconsult.hu