Telefon: 06-1-422-0753 | E-mail: ugyfelszolgalat@creditentry.hu
Aktualitások

Főoldal Hírek ÁFA Ingatlan bérbeadásához kapcsolódó rezsiköltségek számlázásaINGATLAN BÉRBEADÁSÁHOZ KAPCSOLÓDÓ REZSIKÖLTSÉGEK SZÁMLÁZÁSA

Ingatlan bérbeadás kapcsán általános gyakorlat, hogy az ingatlanhoz kapcsolódó rezsidíjakat a bérbeadó fizeti meg a szolgáltatók felé, azonban ezt a költségét továbbszámlázza a bérlőnek. Az adott időszakhoz tartozó bérleti díjjal rendszerint egy korábbi időszak rezsiköltsége kerül továbbszámlázásra.

Ha az adott időszak bérleti díjával kerül kiszámlázásra az előző időszakra vonatkozó rezsiköltség, úgy a bérleti díjra vonatkozó időszak az irányadó a rezsiköltség időszakára is. Ha a rezsi költséget külön számlázzák az aktuális bérleti díjtól, akkor az utólag számlázott rezsidíj számlán a teljesítési időpontként a számla dátumát kell feltüntetni. Ez utóbbi gondolat a NAV szóbeli tájékoztatásán alapul, jogszabályi előírással nem támasztható alá.

Az ingatlan bérbeadásához kapcsolódó rezsiköltségek az Áfa tv. 70. § (1) bekezdés b) pontja alapján járulékos szolgáltatások, amik szorosan kapcsolódnak, elősegítik a főszolgáltatás megvalósulását, osztják a főszolgáltatás adójogi sorsát. Ebből kiindulva a magyar gyakorlat szerint az ingatlan bérbeadáshoz kapcsolódó rezsiköltségek olyan adókulccsal kerülnek továbbszámlázásra, amilyen az ingatlan bérbeadásának az adómértéke. Ha az ingatlan bérbeadásra az adóalany a főszabály szerinti adómentességet alkalmazza, úgy a hozzá kapcsolódó járulékos szolgáltatások is adómentesen kerülnek továbbhárításra. Ha adókötelezettséget választott az adóalany az ingatlan bérbeadásra, úgy 27 %-os adómérték vonatkozik a rezsiköltségek továbbszámlázására is.

Forrás: onadozo.hu
KÉRDÉSE VAN? AJÁNLATOT KÉRNE?

Keressen minket bizalommal könyvelés, bérszámfejtés vagy TB ügyintézés miatt akár telefonon, e-mail-ben, vagy személyesen. Munkaársaink rövid időn belül választ adnak Önnek bármilyen kérdésére! Árajánlat kérés itt.

Kérjen írásos ajánlatot most! Vagy hívjon bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén!

Telefon: 06-1-422-0753
Mobil: 06-20-499-5210
info@xconsult.hu