Telefon: 06-1-422-0753 | E-mail: ugyfelszolgalat@creditentry.hu
Aktualitások

SZJA visszatérítés – munkáltatói és adózói teendők

Az szja-visszatérítésről szóló kormányrendelet tisztázza, kik jogosultak a 2022 februári szja- visszatérítésre. Az is világossá vált, hogy az adóvisszatérítés érdekében mi a teendője a munkáltatóknak és az adózóknak.

Az szja-visszatérítések féltételéül szabott paraméter, a 2021-ben 5,5 százalékot meghaladó GDP növekedés immár teljesítettnek látszik. A megjelent részletszabályok* ismeretében pedig az adózók és a munkáltatók is tisztábban látják, hogy milyen adatszolgáltatási időpontok kerülnek előrébb, illetve nyílnak meg az adóvisszatérítéshez szükséges adatok összegyűjtéséhez, beküldéséhez. Az adóhatóság a rendelkezésére álló, hozzá beérkező adatok alapján fogja tudni kalkulálni a februári szja-visszatérítések összegét.
Az szja-visszatérítés felső plafonját a szabályozó a 2021. decemberi bruttó átlagkereset (449.400 forint)** 12-szeresében határozta meg, a jogosultság a családi adókedvezményhez kötődik. Az érintettek száma megközelítheti a 2 milliót, a családi adókedvezményre jogosult alkalmazottak és a vállalkozók egyaránt részesülhetnek az szja-visszatérítésből.

Az adóvisszatérítés egy családon belül mindkét szülőnek jár majd, ha van bejelentett munkahelyük, akkor mindketten visszakapják 2021. évi adójukat. Aki 2021 bármely napján családi kedvezményre jogosult, függetlenül attól, hogy azt érvényesítette-e, jogosult az adóvisszatérítésre. A katás vállalkozók a 2021-ben megfizetett tételes adójuk negyedét, az ekhós adózók pedig a befizetett adójuk közel kétharmadát kaphatják vissza.

Mi a munkáltatók teendője az szja-visszatérítés kapcsán?

Az adóvisszatérítésre a tervek szerint a 2021-es adómegállapítás és szja bevallási határidő előtt kerülhet sor. A szükséges adatok megszerzése érdekében ezért az adatszolgáltatási kötelezettség határidejét előrébb hozta a szabályozás, a szokásos határidőről. Ennek következtében a munkáltatóknak a munkáltatói jövedelemigazolást (M30-cas igazolás) is febr. 15 helyett január 20-ig kell elkészíteni és átadni a munkavállalónak. Az M30-cas igazolásból kitűnik, hogy a magánszemély családi kedvezményt vesz igénybe év közben.

Az államkincstárnak a NAV felé az adott hónapról a következő hónap 5. napjáig kell adatot küldenie azokról az adózókról, akik felé családi pótlékot folyósított.
Mely adózóknak van teendője az adóvisszatérítés kapcsán?
A hazai munkáltatótól rendszeres jövedelemhez jutó magyar munkavállalók esetében az adatgyűjtés kevésbé problémás. DE több adózó, mint például a külföldi munkáltatótól kapott jövedelemből élő és adózó szülők, vagy a katás, ekho-s adózók, önállóan szolgáltatnak adatot a NAV felé, amely nem érhető el más hatósági nyilvántartásból.
Annak érdekében, hogy minden érintett adózó élhessen az szja-visszatérítéssel, egy különleges nyilatkozattételi lehetőség nyílik meg, amellyel 2021. december 31-ig lehet élni. Az szja-t fizető alkalmazott, az Ekho szerint adózó és a Katá-s vállalkozó is tehet nyilatkozatot. Az érintetteknek elektronikus úton vagy papír alapon kell nyilatkozniuk, hogy adataik még időben eljussanak a NAV felé. A különleges nyilatkozattétellel gyorsabban juthatnak pénzükhöz az érintett magánszemélyek, akiknél a kedvezmény kiszámítása nem lehetséges a hatóság rendelkezésére álló adatok alapján (pl. várandós szülő).

A nyilatkozati határidőről lemaradó adózók a februári visszatérítést nem kapják meg. A visszatérítéshez fűződő jogosultság azonban ez esetben sem csorbul, az adózó egy utólagos eljárásban tudja majd érvényesíteni az adóvisszatérítést. Lehetőség lesz arra, hogy a NAV az szjabevallási-tervezet kiegészítését és elfogadását követően utalja ki az adókedvezményt, ha azt a magánszemély kéri a bevallásában, vagy bevallási tervezetében.
A családi kedvezményre jogosult szülők esetében már most is érdemes kalkulációt végezni, hogy a családi adókedvezmény újraosztásával hozzájuthatnak-e a magasabb összegű adó-visszatérítéshez. A 2021. november-decemberi időszakban is lehetséges az adókedvezmény-nyilatkozat módosítása és ezzel az adott időszaki családi kedvezmény átcsoportosítása. Amennyiben viszont a jogosultak 2021-ben nem élnek az átcsoportosítással, abban az esetben az éves adóbevallásban is átcsoportosíthatják majd a családi adókedvezményt, hogy ezzel a lehető legmagasabb összegű adóvisszatérítést tudják érvényesíteni. Az adóvisszatérítést ekkor utólagosan térítik meg a jogosult(ak)nak.

Mi az adóvisszatérítés felső határa?

A felső jövedelmi plafon alapján az adó-visszatérítés felső határa 809.000 forint.
Az összevont adóalapba tartozó jövedelem része pl. a prémium, jutalom is. Az ezek után befizetett szja is visszajárhat a dolgozóknak, akkor, ha 2021. január 10. illetve 2022 január 10. között fizették ki számára a bónusz, jutalom összegét.

Az ekho szerinti adózók az általuk befizetett adó szja-részét kaphatják vissza, ami a 15 százalékos ekho adómértékből 9,5 százalék. Itt tehát a befizetett adó csaknem kétharmadát érintheti az adókedvezmény.

A KATA szerint adózók a befizetett átalányadó negyedét kaphatják vissza. Így főállású katások esetében a megfizetett adó összegétől függően a visszatérítés éves szinten 150 ezer vagy 225 ezer forintos összeget jelenthet.

Kik jogosultak az szja-visszatérítésre?

Az szja-visszatérítést a családi kedvezményre jogosultak (akkor is, ha a családi kedvezményt nem veszik igénybe) kaphatják meg. Ezzel a rendelkezéssel a kedvezmény körét a 91 napos magzattal rendelkező családokra is kiterjesztették.

A szabályozás szerint családi kedvezményt vehet igénybe:

• vér szerinti szülő,
• az örökbe fogadó szülő,
• a szülővel együtt élő házastárs,
• az a személy, aki a saját háztartásában nevelt gyermeket örökbe kívánja fogadni, és az erre irányuló eljárás már folyamatban van,
• a nevelőszülő,
• a hivatásos nevelőszülő,
• a gyám, továbbá
• az a személy, akihez a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény alapján a gyermeket ideiglenes hatállyal elhelyezték.

Természetesen a családi adókedvezmény is befolyásolja az szja-visszatérítés elérhető összegét, az annak levonása után fennmaradó szja visszatérítésére lesz lehetőség. Mivel a munkavállalók széles körét érintheti az szja-visszatérítés lehetősége, a munkáltatóknak is előre fel kell készülniük a kapcsolódó adminisztrációs adatszolgáltatási feladatokra, változásokra!

Forrás: rsm.hu




KÉRDÉSE VAN? AJÁNLATOT KÉRNE?

Keressen minket bizalommal könyvelés, bérszámfejtés vagy TB ügyintézés miatt akár telefonon, e-mail-ben, vagy személyesen. Munkaársaink rövid időn belül választ adnak Önnek bármilyen kérdésére! Árajánlat kérés itt.

Kérjen írásos ajánlatot most! Vagy hívjon bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén!

Telefon: 06-1-422-0753
Mobil: 06-20-499-5210
info@xconsult.hu