Telefon: 06-1-422-0753 | E-mail: ugyfelszolgalat@creditentry.hu
Aktualitások

AZ ELSŐ HÁZASOK KEDVEZMÉNYE

Az első házasok kedvezményét az a házaspár érvényesítheti, akik közül legalább egyiküknek ez az első házassága. A jogosultságot nem befolyásolja, hogy a házasságot hol kötötték, belföldön, vagy külföldön.

HOGYAN VEHETŐ IGÉNYBE A KEDVEZMÉNY?

Az Szja törvény 29/C. §-a alapján a magánszemély az összevont adóalapját a NÉTAK-ot, személyi kedvezményt követően, a családi kedvezményt megelőző sorrendben csökkentheti az első házasok kedvezményével.

A kedvezmény év végén, vagy már év közben az adóelőleg megállapítása során igénybe vehető.
A kedvezményt a jogosultak – a házaspár – közösen vehetik igénybe, döntésük szerinti megosztásban.

AZ ELSŐ HÁZASOK KEDVEZMÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSE

Az első házasok kedvezményét az a házaspár érvényesítheti, akik közül legalább egyiküknek ez az első házassága. A jogosultságot nem befolyásolja, hogy a házasságot hol kötötték, belföldön, vagy külföldön. A kedvezmény igénybe vételére a bejegyzett élettársak is jogosultak, ha legalább egyiküknek ez az első „házassága”.

A KEDVEZMÉNY ÖSSZEGE

Az első házasok kedvezményének összege havonta 33 335 forint azaz, ha a jogosultság a teljes adóévben fennáll, akkor éves szinten összesen 400 020 forint.
Ezt az összeget a házaspár közösen veheti igénybe. Ez történhet úgy, hogy az összeget döntésük szerint megosztják egymás között – például fele-fele arányban –, vagy úgy, hogy a kedvezményt kizárólag egyikük érvényesíti.

MIT JELENT A JOGOSULTSÁGI HÓNAP?

Jogosultsági hónapként a házassági életközösség fennállása alatt a házasságkötés hónapját követő 24 hónap vehető figyelembe. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy az a házaspár, aki 2021. január 22-én kötött házasságot, 2021 februártól - 2023. januárig veheti igénybe a kedvezményt.
A jogosultság időtartalma mindig a házasságkötést követő hónapban keletkezik, és teljes hónapra vonatkozik. Ugyanakkor fontos szabály, hogy a kedvezmény csak a házassági életközösség fennállása időszakára tekintettel érvényesíthető. Ez azt jelenti, hogy a megszűnik a jogosultság a 24 hónapos időszakon belül, ha a házassági életközösség megszűnik
- válás, vagy
- az egyik fél halála miatt.
Az előző példánál maradva, ha a házaspár 2021. októberben elválik, akkor erre a hónapra még érvényesíthetik a kedvezményt – függetlenül attól, hogy a házasság nem a teljes hónapban állt fenn –, azonban novemberben már nem.
Az első házasok kedvezményét az arra jogosult év közben az adóelőleg megállapítása során is érvényesítheti. Azonban erre nem minden esetben van lehetőség, ugyanis attól függ, hogy a bevétel kitől származik.

Amennyiben a bevétele

- az adóelőleget megállapító munkáltatótól,
- a magánszemély részére az összevont adólapba tartozó rendszeres bevételt (különösen havi, heti bért, munkadíjat, tiszteletdíjat, személyes közreműködés ellenértékét, egyéb juttatást) juttató kifizetőtől származik,
akkor a jövedelem meghatározása során kérheti az első házasok kedvezményének figyelembevételét, amelyet írásban kell megtennie, adóelőleg-nyilatkozattal. Azonban, ha a jogosultság tekintetében változás történik – válás, vagy lejár a 24 hónap – akkor ez jelezni kell a munkáltató, kifizető felé, új adóelőleg-nyilatkozatot kell adni.

Például, ha a házaspár 2019 áprilisában házasodott össze, akkor ők 2019. májustól - 2021. áprilisig vehetik igénybe az első házasok kedvezményét. Ha a kedvezményt a férj érvényesíti, és 2021 májusban nem jelzi a munkáltatójának, hogy már nem jogosult a kedvezményre, akkor nyolc hónapon keresztül jogosulatlanul vesz igénybe az első házasok kedvezményét. Ebben az esetben a magánszemélynek az adóbevallás elkészítésekor 40 ezer forint visszafizetési kötelezettsége lesz.
Abban az esetben, ha a bevétel nem munkáltatótól, rendszeres jövedelmet megállapító kifizetőtől származik, akkor az első házasok kedvezményéről szóló adóelőleg-nyilatkozatot a kifizető nem fogadhatja el.
Azonban, ha az adóelőleg megállapítására a magánszemély a kötelezett, akkor az első házasok kedvezményét figyelembe veheti az adóelőleg megállapítása során.

NÉZZÜNK PÉLDÁT A SZEMÉLYI KEDVEZMÉNY ÉS AZ ELSŐ HÁZASOK KEDVEZMÉNYÉNEK ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE.

Kinga, aki jogosult a személyi kedvezményre februárban – életében először– férjhez ment. A férjével úgy állapodnak meg, hogy ő veszi igénybe az első házasok kedvezményét.
Kinga havi jövedelme 250 ezer forint. Márciusban a munkáltatónak a következők szerint kell az adóelőleget elszámolnia.

- bérjövedelem 250 000
- személyi kedvezmény összege 55 800
- személyi kedvezménnyel csökkentett adóelőleg-alap összege 194 200
- első házasok kedvezménye 33 335
- első házasok kedvezményével csökkentett adóelőleg-alap 160 865
- adóelőleg 24 130

Az első házasok kedvezményét az adóévről szóló bevallásban kell szerepeltetni, függetlenül attól, hogy azt év közben igénybe vették, vagy attól, hogy azt a házaspár év közben hogyan osztotta meg egymás között.
Az első házasok kedvezményének bevallásban történő igénybevételének feltétele a házastársak - adóbevallásban közösen tett, egymás adóazonosító jelét is feltüntető - nyilatkozata, amely tartalmazza, a kedvezmény összegének megosztására vonatkozó döntésüket. ezen felül nyilatkozni kell a házastárs nevéről és adóazonosító jeléről, valamint arról a döntésükről, hogy a kedvezményt milyen elosztásban veszik igénybe.

PÉLDA AZ ELSŐ HÁZASOK KEDVEZMÉNYÉNEK BEVALLÁSÁRA

Csongor és Tünde 2021. június 27-én összeházasodtak, azaz július hónaptól jogosultak az első házasok kedvezményére. Év közben egyikük sem kéri a kedvezményt. Döntésük szerint, Csongor a bevallásában igényli vissza a 6 hónapra járó kedvezmény összegét.
Ádám munkáltatói igazolásának tartalma:

Bérjövedelem: 3 500 000
Levont adóelőleg: 525 000
Az első házasok kedvezményének keretösszege:
6 hó x 33 335 = 200 010 adóalap-kedvezmény. Ez adóban kifejezve 30 000 forint, azaz Csongor ezt az összeget igényelheti vissza.

Forrás: onadozo.hu
KÉRDÉSE VAN? AJÁNLATOT KÉRNE?

Keressen minket bizalommal könyvelés, bérszámfejtés vagy TB ügyintézés miatt akár telefonon, e-mail-ben, vagy személyesen. Munkaársaink rövid időn belül választ adnak Önnek bármilyen kérdésére! Árajánlat kérés itt.

Kérjen írásos ajánlatot most! Vagy hívjon bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén!

Telefon: 06-1-422-0753
Mobil: 06-20-499-5210
info@xconsult.hu