Telefon: 06-1-422-0753 | E-mail: ugyfelszolgalat@creditentry.hu
Aktualitások

Felszámolás - vegye komolyan!

FELSZÁMOLÁS – VEGYE KOMOLYAN!

Miért fontos Önnek ezzel foglalkoznia?

A felszámolás elrendelésével a legtöbb cégvezető nem tud mit kezdeni. Egy fogalom, amivel, aminek következményeivel nincsenek tisztában. Olvassa el figyelmesen és rengeteg időt, idegességet és pénzt spórolhat a körültekintésével.

A felszámolási eljárás során hivatalból egy felszámolót jelölnek ki a cég képviseletére. A felszámolóra vonatkozó jogszabályi kötelmek miatt sokszor nem fogja zaklatni Önt a teendőinek (anyagátadás, egyéb okiratok) megtételével. A struccpolitika egyenes következménye a büntető feljelentés. Ha struccpolitikát folytat a következmény a büntető feljelentés. Az első jó tanácsként keressen hozzáértő szakembert, kérje ki a véleményét, - nálunk ez a tanácsadás ingyenes -, hangsúlyozandó, hogy várható felszámolás előtt a leginkább hatékony ez a beszélgetés.


Fontos kérdések a felszámolás alatt – előtt álló cégénél.

Leggyakoribb probléma, hogy jogerős felszámolási határozat után a kijelölt felszámolóval nem veszik fel a kapcsolatot, nem került az iratanyag átadásra. Ez önmagában büntető feljelentést von maga után. A felszámoló türelmes, de egy idő után nem fog Önnek könyörögni, hanem megteszi a büntető feljelentést Ön ellen.

A zárómérleg átadását követően a felszámoló mit szeretne?

A záró mérleg alapvetően az Ön ügyvezetői ideje alatti gazdálkodásáról adó számot. Fontos problémák: papíron a pénztárban van pénz, amúgy semmi, papíron a cégben van készlet, amúgy semmi. vannak eszözök, amúgy semmi. A kimutatott vagyontárgyakat, készletet, pénzeszközöket a felszámolónak át kell adni. Ha ez nem történik meg, akkor Önt büntetőfeljelentéssel jutalmazzák szintén.

Természetesen a felszámolónak jogában áll, az esetleges gazdasági eseményeket megnézni, átvizsgálni és élni a kifogásolás jogával – ez jelenthet büntető feljelentést szintén, amennyiben rosszhiszemű vagyonkimentést takar, csak hogy a lehetőségekből csemegézzünk.

Az irat anyagot lehet ellopták, elázott, stb. ?

A lehető legnagyobb hiba, amit lehet tenni, hogy az iratanyaggal sumákolunk. Az első lépés mint említettem, a zárómérleg, záró főkönyv átadása, ez egy nagyon fontos lépés. Ez a záróbeszámoló a könyvelésre épül. Jöhet a kérdés, de a cég nincs könyvelve. Ezt érdemes pótolni és szakemberre bízni a helyretételt, ezáltal is elkerülve a büntető feljelentést és meghurcolást. Egy jogszabályok alapján felszámolt cégből eredendő szankciók lényegesen kisebb terhet rónak a tulajdonosokra, mint egy büntető feljelentéssel kiegészített felszámolás.


Konzultáljon az irat eltüntetés előtt velünk, kérje a segítségünket ingyenesen. Garantáltan megnyugtató választ tudunk adni. Önnek ebben nincs gyakorlata, rutinja. Nekünk van és ingyenesen kérheti a tanácsunkat.
Felszámolás és még átfogó adóellenőrzés is.

Az adóhatóság végelszámolás és felszámolás esetében kötelezően átfogó vizsgálatot kell tartani. Az iratanyag és könyvelés rendbetétele itt is kiemelkedően fontos. Ha nincs meg az iratanyag? Az adóhatóság bátran fogja alkalmazni a még aktív időszak bevallásai alapján a becslés módszerét. De ezzel a lehetőséggel a legrosszabb helyzetbe hozza magát. A másik fontos pont, hogy a felszámoló nem fogja törni magát, hogy az ellenőrzés során teljes szakmai képviselttel állon ki a volt ügyvezető mellett, hiszen ő a hitelezők védelmében került kijelölésre alapvetően. A „ védelem” nélküli adóellenőrzés következménye is könnyedén lehet büntető feljelentés, pl fiktív számlák, vagy bizonylat nélküli könyvelések miatt.

A felszámolástól kezdődően a cég már nem az Öné, de minden felelősség igen.

A jogerős felszámolás kezdetétől, Önnek a céggel kapcsolatban nincs rendelkezési joga. Nem írhat alá, nem állíthat ki számlát, nem engedményezhet. A lehetőségei beszűkültek. Gyakorlatilag kivették az Ön kezéből az irányítást, mivel nem megfelelően gazdálkodott. Kíváncsi a felszámoló, a hitelező, az adóhatóság, hogy Ön mit csinált, mit tett, hogy idáig jutott a cége. A hitelezők pedig szeretnék megkapni a pénzüket, higgye el csak ez a cél motiválja a felszámolásokat döntő többségben.

A legjobb megoldás

Ha egyre közelebb a felszámolás, vagy már elrendelték, legyen legalább annyira alapos, hogy szakembernek elmondja a helyzetét. A felszámolás elrendelése esetén Ön már nem tud revíziózni, szerződést kötni, számlázni, gyakorlatilag felelni csak a tetteiért. Előzze meg a bajt és keressen meg minket egy ingyenes beszélgetésre. Mindig azt javasoljuk, hogy minél hamarabb forduljon hozzánk, ha a probléma csak az észlelését követően tudatosul akkor azonnal.
A felszámolási eljárás elején zárómérleget kell készítenie amelyet átad a felszámolónak. Át kell adnia a cég teljes vagyonát (pénz, eszközök). Bármilyen kérdés merül fel tájékoztatnia kell a felszámolót, együtt kell működnie a felszámolóval. A felszámolást megelőző jogügyleteit meg kell tudni védenie. Ha egész véletlenül a felszámolást követően az összes hitelező kielégítést nyer, akkor a cégmegszüntetés végelszámolással zárul és a megmaradt vagyon a tagokat illeti meg.

Büntetőjogi következmények
Az iratok át nem adásából, pénztár vagy eszközhiány miatt, adóellenőrzésből kifolyólag, színlelt szerződés, fedezet elvonás miatt a következő büntetőjogi következményekkel lehet számolni:

-adócsalás,
- számviteli rend megsértése,
- csődbűncselekmény,
- sikkasztás.

Felszámolás hanyagságból.

Sajnos sokan nem veszik komolyan a következményeit annak, ha valaki felszámolási eljárást indít ellenük. Nem elég rendezni a tartozást az adó felé, a felszámolás egy jogi forma, ami ezzel nem szűnik meg. Sőt a cége végét jelentheti, egy hanyagul kezelt hitelezői levél. Ilyen esetben is, a felszámoló rendelkezik a cég felett, nem számlázhat, aktív tevékenységet a felszámoló hozzájárulásával, beleegyezése nélkül nem végezhet.
KÉRDÉSE VAN? AJÁNLATOT KÉRNE?

Keressen minket bizalommal könyvelés, bérszámfejtés vagy TB ügyintézés miatt akár telefonon, e-mail-ben, vagy személyesen. Munkaársaink rövid időn belül választ adnak Önnek bármilyen kérdésére! Árajánlat kérés itt.

Kérjen írásos ajánlatot most! Vagy hívjon bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén!

Telefon: 06-1-422-0753
Mobil: 06-20-499-5210
info@xconsult.hu